Grand Kartal faciasında sanıklara az ceza verme sinyali ortaya çıktı

Bolu’da Kartalkaya Kayak Merkezi’nde Otel Yangını Faciası

Bolu’nun Kartalkaya Kayak Merkezi’ndeki otel yangını faciasında, 36 çocuk dahil olmak üzere toplam 78 kişi hayatını kaybetti. Yürütülen soruşturma kapsamında, Grand Kartal otelinin sahibi Halit Ergül ve otel genel müdürü dahil olmak üzere 9 şüpheli tutuklandı.

Soruşturmayı Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı ile birlikte yürüten Bolu Barosu Başkanı Sinan Barut, 9 şüphelinin “taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme” suçundan tutuklandığını açıkladı.

Gazete Duvar’dan Can Bursalı’nın haberine göre, Türk Ceza Kanunu’nda “taksir”, “Dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık dolayısıyla, bir davranışın suçun kanuni tanımında belirtilen neticesi öngörülmeyerek gerçekleştirilmesidir” anlamına geliyor. Buna göre soruşturmada tutuklanan şüpheliler, “taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme” suçundan yargılanmaları halinde, en fazla 15 yıla kadar hapis cezası alabilirler.

35 Gün Önce Eksiklikler Tespit Edilmişti

Ancak, yangından sağ kurtulanlar ve otel çalışanlarının ifadelerine göre Grand Kartal Otel’de yönetmeliklere uygun yangın merdiveni, yangın tüpü bulunmuyor ve yangın dedektörleri çalışmıyordu. 21 Ocak’taki yangından 35 gün önce, 16 Aralık 2024’te otelde denetim yapan Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, şu eksiklikleri tespit etmişti: “Tahliye çıkışları, yönlendirme levhaları, acil aydınlatma, elektrik tesisatı, ısı kaynakları, söndürme gereçleri, algılama sistemleri, yangın alarmı, bacaların durumu, duman havalandırması ve tahliyesi.”

Şüphelilerin tutuklanmasına gerekçe gösterilen “taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme” suçlamasının Kartalkaya’daki olayı tam olarak karşılamadığını belirten ceza hukuku uzmanı avukat Derviş Aydın, “olası kast” vurgusu yapıyor.

‘Olası Kast’ Tan Yargılanırlarsa 78 Kişi İçin Ayrı Ayrı Cezalandırılacak

Olası kast, Türk Ceza Kanunu’nda, “Kişinin, suçun kanuni tanımındaki unsurların gerçekleşebileceğini öngörmesine rağmen, fiili işlemesi halinde olası kast vardır.” şeklinde tanımlanıyor.

Bu durumda otel yangınının şüphelileri, “taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme” suçundan cezalandırılmaları galinde en fazla 15 yıl hapis cezasına çarptırılacak. Cezanın “olası kastla öldürme” suçundan verilmesi halinde şüpheliler yangında hayatını kaybeden 78 kişi için ayrı ayrı cezaya çarptırılacak.

“Olası Kast”tan Yargılanmaları Gerekiyor

Avukat Derviş Aydın, Yargıtay’ın “olası kast” değerlendirmesinde, çok sayıda ihmal ve mevzuata aykırılık, mevzuatta belirtilen önlemlerin alınmaması durumunda ölümlü veya yaralanmalı olayların gerçekleşebileceğinin öngörülmesi ve tespit edilen hatalara, eksikliklere ve tehlikeli çalışma yöntemlerine rağmen bu durumun devam ettirilmesi gibi kriterleri göz önünde bulundurduğunu belirtti.

Oteldeki yangının sorumlularının “olası kast” suçlamasıyla yargılanması ve cezalandırılması gerektiğini vurgulayan Aydın, şu ifadeleri kullandı:

“Kartalkaya yangınına ilişkin kamuoyuna yansıyan belgeler, yangın tedbirleri anlamında neredeyse tüm mevzuat kurallarının ihlal edildiğini, dahası eksiklikler tespit edilmiş olmasına karşın hileli şekilde yangın tedbirleri alınmış gibi raporlama yapıldığına işaret ediyor.”



Related Posts

Hamas’tan Gazze ateşkesine yeşil ışık

Hamas, Gazze’de yeni ateşkes teklifine ilişkin “olumlu yanıtını” arabuluculara ilettiğini duyurdu

Bütün şehir bu olayı konuşuyor: Tarikat imamlarının diploması sahte çıktı

Konya’da diplomaları sahte olduğu belirlenen 4 imam tutuklandı. İmamların İsmailağa Cemaati üyesi olduğu ve yıllardır sahte diplomayla görev yaptıkları iddia edildi.

Roma’da benzin istasyonu patladı! Şehri alevler sardı

Roma’da sabahın erken saatlerinde Villa De Santis bölgesinde bir patlama meydana geldi. Sonrasında güçlü bir gaz kokusu yayıldı. Patlamanın ardından yangın çıktı. ve ikinci bir patlama daha yaşandı. Roma’da Villa De Santis bölgesinde yaşanan olayda …

CHP’li Ali Gökçek’ten Bakan Işıkhan’a zor soru: ‘Bakanlığa ait 13 katlı bina ucuza mı kiraya verildi?’

CHP İstanbul Milletvekili Ali Gökçek, Ankara Pursaklar’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na ait 13 katlı binanın düşük bedelle kiraya verildiği iddiasını soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. Gökçek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a “Kamuoyuna yansıyan iddialar doğru mudur?” diye sordu.

Suriye’de ulusal logo değişikliği ülke genelinde coşkuyla kutlandı: Yeni semboller ne anlama geliyor?

Suriye’de, 61 yıllık Baas rejiminin devrilmesinin ardından yeniden inşa sürecinde ülkenin ulusal logosu yenilendi. Suriye’nin başkenti Şam’da, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenen programla ülkenin yeni ulusal logosu tanıtılarak kamuoyuna sunuldu. Suriye’de tüm devlet kurumlarına ait sembol, mühür, resmi belgeler ile kimlik kartı ve pasaportlar yeni ulusal logo ile değiştirilecek. Yeni logoda, Suriye illerini temsilen 14 tüylü kanatlı şahin yer alıyor. Ayrıca şahin kalkanındaki 2 yıldız da 3’e çıkarıldı. Eski ulusal logoda yer alan ve tarımsal karakteri simgeleyen 2 buğday başağı da kaldırıldı. Öte yandan, tanıtımı yapılan yeni ulusal logo ülke genelinde coşkuyla kutlandı. Suriye Cumhurbaşkanı Ahmet Şara, ülkenin ulusal logo tanıtım programındaki konuşmasında, şunları söyledi: “Tarihi inceleyen herkes Şam’ın dünya hikayesinin başlangıcı ve sonu olduğunu görecektir ve devrik rejim döneminde yaşadıklarımızın Şam tarihindeki en aşağılayıcı dönem olduğunu anlayacaktır.” “Bugün or

Ütücüler başkanlık çadırında görevliydi

Diyanet’in hac organizasyon talimatında isimleri geçen ütücülerin ‘Başkanlık Çadırı ve Başkanlık Çadırı Kadınlar Bölümü’ için görevlendirildiği yazıyor.