UCM Başsavcısı Khan’dan Sudan’ın Darfur bölgesi için acil müdahale çağrısı

Anadolu insanının Osmanlı İmparatorluğu zamanında tanıştığı bale nedir?

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Karim Khan, Batı Sudan’ın Darfur bölgesinde devam eden insan hakları ihlallerine karşı acil uluslararası müdahale gerektiğini belirterek, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nden cezasızlığın sona erdirilmesi için daha fazla destek talep etti.

Başsavcı Khan, son altı ayda bölgedeki durumun ciddi şekilde kötüleştiğini, sivil kayıplarının arttığını, altyapıların tahrip olduğunu ve insan hakları ihlallerinin yaygınlaştığını belirtti. Khan, şiddet, kıtlık ve cinsiyete dayalı suçların toplulukları yıkmaya devam ettiğini, özellikle kadınlar ve çocukların hedef alındığını söyledi.

Khan, “Darfur’da kıtlık var, çatışmalar artıyor, çocuklar hedef alınıyor. Kızlar ve kadınlar tecavüze uğruyor ” diyerek bölgedeki durumu “yıkım” olarak tanımladı.

Khan’ın 16 Ocak’ta yayımlanan Sudan’daki duruma ilişkin son yarı yıllık raporunda, Roma Statüsü’ne göre tanımlanan çeşitli suçların Darfur’da işlenmeye devam ettiğine dair yeterli delilin toplandığı belirtildi. Bu suçlar arasında cinayetler, yağmalama, yerinden edilmiş kişilere yönelik saldırılar, sivil nüfusların ayrım gözetmeksizin hedef alınması, cinsiyete dayalı suçlar ve çocuklara karşı işlenen suçlar yer alıyor.

Roma Statüsü’ne göre UCM, soykırım, insanlığa karşı suçlar, savaş suçları ve saldırı suçları olmak üzere dört tür suç üzerinde yargı yetkisine sahip bulunuyor.

“Darfur’da cinsel istismar suçları gittikçe yaygınlaşıyor”

Khan, Darfur’da savaşın bir aracı olarak uluslararası suçların işlendiği uyarısında bulunurken, cinsiyete dayalı şiddet suçlarının gittikçe yaygınlaştığına ilişkin raporlara dikkat çekti. Khan, ” Bu, doğrulanmamış genel bir genelleme değildir ” dedi.

Ayrıca topladıkları delillerin, tanık ifadeleri ve dijital kaynaklar da dahil olmak üzere hem kapsamlı hem de güvenilir olduğunu belirtti.

Khan, Sudan’a komşu ülkelerdeki ulusal makamlarla iş birliği yaparak, yerinden edilmiş topluluklardan da delil toplandığını vurguladı.

Sudanlı yetkililerin daha fazla iş birliği yapması gerektiğini belirten Khan, cezasızlığın sona erdirilmesi için BM Güvenlik Konseyi’nden daha fazla desteğe ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

“Sudan yetkilileri, UCM ile tam iş birliği içinde olmalı”

UCM’nin Batı Darfur’da savaş suçlarından sorumlu olduğu iddia edilen kişiler için tutuklama emirleri başvurularını sonlandırdığını açıklayan Khan, ancak bu başvuruların yalnızca güçlü kanıtların bulunduğu ve yargı denetiminden geçebilecek durumda olduğu zaman yapılacağını vurguladı.

Khan, özellikle Darfur çatışmasındaki rolü nedeniyle UCM tarafından aranan eski Kordofan Valisi ve Sudan Devlet Bakanı Ahmed Harun‘un da aralarında bulunduğu şüphelilerin teslim edilmesini talep etti.

Ahmed Harun’un nerede olduğunu bildiğimizi düşünüyoruz ” diyen Khan, Sudan’ın UCM ile tam iş birliği yapmasını gerektiren Güvenlik Konseyi’nin 1593 sayılı kararı kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmesini istedi.

Darfur halkının adalet hakkı vardır ” diyen Khan, “Bu vaadi yerine getirmek için kolektif olarak el birliği yapma zamanıdır ” şeklinde konuştu.

Darfur’da “etnik şiddet” gittikçe artmış durumda

Sudan, Nisan 2023’te Sudan Silahlı Kuvvetleri ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) arasındaki çatışma nedeniyle iç savaşa sürüklenmişti. Bu çatışma, 28 binden fazla kişinin ölümüne, milyonlarca kişinin evlerini terk etmesine ve bazı ailelerin açlıkla sınanmasına yol açtı.

Darfur’da ise iç savaşın başlamasından bu yana “etnik şiddet” gittikçe artmış durumda. Kökeni 2000’lerin başında yaklaşık 300 bin kişinin ölümüne yol açan bir soykırımdan sorumlu olan Arap Janjaweed milislerine dayanan RSF, Darfur’daki saldırılarını, Masalit etnik grubuna ve diğer Arap olmayan topluluklara yoğunlaştırıyor.

ABD, bu ay RSF’yi soykırımla suçlayarak, yaygın olarak “Hemedti” olarak bilinen lideri Mohamed Hamdan Dagalo‘ya yaptırım uyguladı. (ANKA)

Related Posts

CHP’li Ali Gökçek’ten Bakan Işıkhan’a zor soru: ‘Bakanlığa ait 13 katlı bina ucuza mı kiraya verildi?’

CHP İstanbul Milletvekili Ali Gökçek, Ankara Pursaklar’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na ait 13 katlı binanın düşük bedelle kiraya verildiği iddiasını soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. Gökçek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a “Kamuoyuna yansıyan iddialar doğru mudur?” diye sordu.

Suriye’de ulusal logo değişikliği ülke genelinde coşkuyla kutlandı: Yeni semboller ne anlama geliyor?

Suriye’de, 61 yıllık Baas rejiminin devrilmesinin ardından yeniden inşa sürecinde ülkenin ulusal logosu yenilendi. Suriye’nin başkenti Şam’da, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenen programla ülkenin yeni ulusal logosu tanıtılarak kamuoyuna sunuldu. Suriye’de tüm devlet kurumlarına ait sembol, mühür, resmi belgeler ile kimlik kartı ve pasaportlar yeni ulusal logo ile değiştirilecek. Yeni logoda, Suriye illerini temsilen 14 tüylü kanatlı şahin yer alıyor. Ayrıca şahin kalkanındaki 2 yıldız da 3’e çıkarıldı. Eski ulusal logoda yer alan ve tarımsal karakteri simgeleyen 2 buğday başağı da kaldırıldı. Öte yandan, tanıtımı yapılan yeni ulusal logo ülke genelinde coşkuyla kutlandı. Suriye Cumhurbaşkanı Ahmet Şara, ülkenin ulusal logo tanıtım programındaki konuşmasında, şunları söyledi: “Tarihi inceleyen herkes Şam’ın dünya hikayesinin başlangıcı ve sonu olduğunu görecektir ve devrik rejim döneminde yaşadıklarımızın Şam tarihindeki en aşağılayıcı dönem olduğunu anlayacaktır.” “Bugün or

Ütücüler başkanlık çadırında görevliydi

Diyanet’in hac organizasyon talimatında isimleri geçen ütücülerin ‘Başkanlık Çadırı ve Başkanlık Çadırı Kadınlar Bölümü’ için görevlendirildiği yazıyor.

Kulis | Erdoğan, AKP’li vekillere açıkladı: PKK’nın teslim edeceği silahlar ne olacak?

Kulis | Erdoğan, AKP’li vekillere açıkladı: PKK’nın teslim edeceği silahlar ne olacak?

Kılıçdaroğlu’na ofis operasyonu: Mal sahibi ‘ihtiyaçtan’ satışa çıkardı

CHP eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun siyasi görüşmelerini yürüttüğü ofis satışa çıkarıldı. Mülk sahibi tarafından ilana konulan villa, Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlıktan ayrılmasının ardından hem parti kurmayları hem de kamuoyunun dikkatini çeken bir adresti. Şaibeli kurultay davası ve etkileri sürerken yaşananlar Kılıçdaroğlu’nu ‘bezdirme’ çabaları olarak nitelendiriliyor.

İmralı ziyareti için gelen Avrupa heyetinden skandal talep: ‘Öcalan, koşulsuz serbest bırakılmalı’

Terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşmek için Türkiye’ye gelen uluslararası heyet, Türkçe ve İngilizce olarak ortak açıklama yaptı. Açıklamada, “Demokratik sürecin tam potansiyeline ulaşabilmesi için, Sayın Öcalan’ın ve insan hakları ihlal edilen tüm diğer siyasi tutsakların derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması zorunludur. Hükümetin atacağı adımları izlemeye devam edeceğiz ve Türkiye’nin tam anlamıyla demokratik ve kapsayıcı bir topluma doğru gerçek bir geçiş sürecine girmesini umut ediyoruz” ifadelerine yer verildi.