25 milyon dolarlık yolsuzluk iddiası: Binali Yıldırım’ın dinlenmesi talebi reddedildi

“`html

İSTANBUL – Türkiye Varlık Fonu’nda (TVF) 25 milyon dolarlık yolsuzluk iddialarına ilişkin yürütülen davanın ikinci duruşması, İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesi’nde gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğindeki bu fon, kamu sektörünün en önemli yapılarını içeriyor.

Örtülü ödenekten yapılan 25 milyon dolarlık usulsüzlük suçlaması ile karşı karşıya kalan Mineks İnternational’ın Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Göktuna, duruşmaya tekerlekli sandalye ile katıldı. Davada tutuksuz yargılanan Avukat Burhan Asaf Şafak da duruşma salonunda mevcut bulundu.

BİNALİ YILDIRIM’IN DİNLEME TALEBİ

Duruşma öncesi savunma yapan Bülent Göktuna, ev hapsinde yaşadığı zorlukları dile getirdi. Göktuna’nın avukatları, müvekkillerinin 80 metrekarelik alanda hapsedildiğini, 26 farklı ilaç kullandığını ve tedavi süreçlerinin kısıtlandığını belirttiler. Ayrıca avukatlar, müvekkilinin 76 yaşında olduğunu ve 6 ay tutuklu kaldıktan sonra 14 aydır ev hapsinde olduğunu vurgulayarak, mevcut tedbir kararlarının kaldırılmasını talep ettiler.

Bülent Göktuna’nın avukatı, 2016 yılındaki yolsuzluk iddialarıyla bağlantılı olarak dönemin başbakanı Binali Yıldırım, danışmanı Salih Orakçı, Fuat Oktay ve Varlık Fonu Yönetim Kurulu üyeleri Yiğit Bulut, Kerem Alkin, Oral Erdoğan ile Mineks INT. şirketine ödeme yapan Maksut Serim’in tanık olarak dinlenmesini istedi.

Diğer sanık Burhan Asaf Şafak, Varlık Fonu’ndaki 25 milyon dolarlık yolsuzluk iddiaları üzerine hazırlanan raporlara dikkat çekerek suçsuz olduğunu savundu. Şafak, adli kontrol tedbirlerinin kaldırılması talebinde bulundu.

Mahkeme, Binali Yıldırım’ın tanık olarak dinlenmesi talebini geri çevirdi ve Göktuna’nın ev hapsi ile Şafak’ın yurt dışı çıkış yasağının devamına karar verdi. Duruşma, mütalaa için 28 Mayıs’a ertelendi.

VARYIK FONU’NDAKİ YOLSUZLUK İDDİALARI

Varlık Fonu’nda bahsi geçen en büyük yolsuzluk iddiaları, 22 Eylül 2016 tarihinde ortaya çıktı. 7 Kasım 2016’da resmi olarak kurulan TVF, kurulum aşamasında Mehmet Bostan tarafından büyük bir sözleşmeye imza atıldı. Bu sözleşme, Mineks İnternational ile diğer uluslararası şirketlerin bulunduğu bir konsorsiyumun TVF’ye yurtdışından 75 milyar dolar fon sağlama vaadini içeriyordu. Başlangıç aşamasında TVF, 25 milyon dolarlık ön ödeme yaptı.

Mehmet Bostan’ın başkan olarak atanması, 15 Kasım 2016’da gerçekleşti ancak sözleşme imzalanırken yönetim kurulu üyeleri de belirlenmemişti. Sözleşmeye göre, konsorsiyuma ilk aşamada 15 milyon dolar, ikinci aşama için ise 10 milyon dolar ödenmesi öngörülüyordu. Fatura kesme yetkisi ise Allen&Associates isimli şirkete verilmişti.

Ama TVF, dönemin başbakanı Binali Yıldırım’ın onayıyla 25 milyon doları 21 Aralık 2016’da Mineks İnternational’a aktardı. Ancak, konsorsiyumun Türkiye’ye vaadedilen 75 milyar dolarlık fonu getirmediği belirtildi. Bu usulsüz işlemlerden dolayı Mehmet Bostan, 18 Eylül 2017 tarihinde görevden alındı.

PARA ALANA, VERENE DAVA AÇILDI

Altı yıl sonra, Devlet Denetleme Kurumu’nun raporuyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturması başladı. Soruşturma neticesinde Mehmet Bostan, Bülent Göktuna ve Burhan Asaf Şafak, “Kamu Kurumlarına Zarar Verme,” “Suçtan Kaynaklanan Mal Varlıkları Aklama” ve “Suç Oluşturacak Örgüt Kurma” suçlamasıyla tutuklandı.

Eski başkan Bostan, ifadesinde 25 milyon dolarlık ödemenin dönem başbakanı Binali Yıldırım’ın talimatıyla yapıldığını ve Varlık Fonu’nun sözleşme tarihindeki bütçesinin yeterli olmadığını dile getirdi.

Göktuna, Bostan tarafından yapılan usulsüz ödemeyle ilgili durumu, “Bunu düzenlemeyle hallederiz” diyerek aktardığını ifade etti. Ayrıca, kendisinin 75 milyar dolarlık fon sağlama projesine Binali Yıldırım’ın dahil ettiğini savundu. Avukatları, 25 milyon dolarlık ödemenin devlet tarafından yapıldığını belirterek, yargılamanın hukuksuz olduğunu öne sürdüler.

’25 MİLYON DOLAR TALİMATI BİNALİ YILDIRIM’DAN GELDİ’

Duruşmanın ardından Mehmet Bostan, mahkemede tanık olarak bulundu. Bostan, 25 milyon dolarlık ödemenin kendi kararı olmadığını ve ödemelerin başbakanlıktan gelen talimat doğrultusunda yapıldığını açıkladı.

Bostan, konsorsiyumdaki şirketlere dava açmadıklarını, çünkü başbakanlıktan gelen müdahaleler nedeniyle sürecin kesintiye uğramadığını ifade etti. Binali Yıldırım’ın talimatı doğrultusunda hareket ettiklerini dile getirdi.

“`

Related Posts

Roma’da benzin istasyonu patladı! Şehri alevler sardı

Roma’da sabahın erken saatlerinde Villa De Santis bölgesinde bir patlama meydana geldi. Sonrasında güçlü bir gaz kokusu yayıldı. Patlamanın ardından yangın çıktı. ve ikinci bir patlama daha yaşandı. Roma’da Villa De Santis bölgesinde yaşanan olayda …

CHP’li Ali Gökçek’ten Bakan Işıkhan’a zor soru: ‘Bakanlığa ait 13 katlı bina ucuza mı kiraya verildi?’

CHP İstanbul Milletvekili Ali Gökçek, Ankara Pursaklar’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na ait 13 katlı binanın düşük bedelle kiraya verildiği iddiasını soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. Gökçek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a “Kamuoyuna yansıyan iddialar doğru mudur?” diye sordu.

Suriye’de ulusal logo değişikliği ülke genelinde coşkuyla kutlandı: Yeni semboller ne anlama geliyor?

Suriye’de, 61 yıllık Baas rejiminin devrilmesinin ardından yeniden inşa sürecinde ülkenin ulusal logosu yenilendi. Suriye’nin başkenti Şam’da, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenen programla ülkenin yeni ulusal logosu tanıtılarak kamuoyuna sunuldu. Suriye’de tüm devlet kurumlarına ait sembol, mühür, resmi belgeler ile kimlik kartı ve pasaportlar yeni ulusal logo ile değiştirilecek. Yeni logoda, Suriye illerini temsilen 14 tüylü kanatlı şahin yer alıyor. Ayrıca şahin kalkanındaki 2 yıldız da 3’e çıkarıldı. Eski ulusal logoda yer alan ve tarımsal karakteri simgeleyen 2 buğday başağı da kaldırıldı. Öte yandan, tanıtımı yapılan yeni ulusal logo ülke genelinde coşkuyla kutlandı. Suriye Cumhurbaşkanı Ahmet Şara, ülkenin ulusal logo tanıtım programındaki konuşmasında, şunları söyledi: “Tarihi inceleyen herkes Şam’ın dünya hikayesinin başlangıcı ve sonu olduğunu görecektir ve devrik rejim döneminde yaşadıklarımızın Şam tarihindeki en aşağılayıcı dönem olduğunu anlayacaktır.” “Bugün or

Ütücüler başkanlık çadırında görevliydi

Diyanet’in hac organizasyon talimatında isimleri geçen ütücülerin ‘Başkanlık Çadırı ve Başkanlık Çadırı Kadınlar Bölümü’ için görevlendirildiği yazıyor.

Kulis | Erdoğan, AKP’li vekillere açıkladı: PKK’nın teslim edeceği silahlar ne olacak?

Kulis | Erdoğan, AKP’li vekillere açıkladı: PKK’nın teslim edeceği silahlar ne olacak?

Kılıçdaroğlu’na ofis operasyonu: Mal sahibi ‘ihtiyaçtan’ satışa çıkardı

CHP eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun siyasi görüşmelerini yürüttüğü ofis satışa çıkarıldı. Mülk sahibi tarafından ilana konulan villa, Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlıktan ayrılmasının ardından hem parti kurmayları hem de kamuoyunun dikkatini çeken bir adresti. Şaibeli kurultay davası ve etkileri sürerken yaşananlar Kılıçdaroğlu’nu ‘bezdirme’ çabaları olarak nitelendiriliyor.