Akciğer kanseri için belirli kişilerde yıllık tarama şart

İSTANBUL (İGFA) – Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Tayfun Çalışkan, tıp literatüründe bir paket yılın, günde ortalama bir paket yani 20 sigara içmenin bir yıl boyunca ifade edildiğini hatırlattı. Sigarayı bırakmış olsalar bile 50-80 yaş aralığında ve 20 paket yıl kullanımı olan kişilerin düşük doz akciğer tomografisi ile yılda bir kez tarama yaptırmaları gerektiğini belirtti.

Doç. Dr. Çalışkan, yıllık taramaların kişi 15 yıl boyunca sigara içmediğinde, yaşam beklentisini sınırlayan sağlık sorunu varsa ya da kişi 81 yaşına ulaştığında durdurulabileceğini ifade etti. Kan testinin kanser taraması veya tanısı için yeterli olmadığını vurgulayan Çalışkan, tümör belirteçlerinin akciğer kanseri taramasında rutin olarak kullanılmaması gerektiğini söyledi.

Tümör belirteçlerinin normal olmasının kanseri ekarte etmeyeceğini belirten uzman, akciğer kanseri taraması için yılda bir kez düşük doz akciğer tomografisinin tercih edildiğini belirtti. Biyopsi yöntemleri hakkında da konuşan Doç. Dr. Çalışkan, hızlı ilerleyen bu kanser türünde hastalar için en az riskli, yüksek tanı oranına sahip ve hızlı olan biyopsi yöntemlerinin seçilmesinin önemini vurguladı.

Hangi biyopsi yönteminin seçileceğinin göğüs hastalıkları uzmanının yetkisinde olduğunu belirten uzman, akciğer kanserinin hızlı seyirli ve kötü ilerleyen bir tür olduğundan tanı işlemlerinin gecikmeden tamamlanması gerektiğini ifade etti.

Related Posts

Son yıllarda yenidoğan sünneti tercih ediliyor! Her bebek için uygun mu?

Doğum sonrası ilk 28 günü kapsayan dönemde gerçekleştirilen yenidoğan sünneti, son yıllarda ailelerin de tercihi. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Sinan Kılıç, operasyonun öncesi ve sonrası için ise dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunu söylüyor.

Kalp krizi geçirirken öksürmek sağlıklı mı?

Adana’da Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağlar Emre Çağlıyan, kalp krizi geçirirken öksürmenin hayat kurtardığına yönelik halk arasındaki inanışın son dönemde sosyal medyada çokça yayıldığını, bu durumun insan hayatını olumsuz etkileyecek bir manipülasyon olduğunu söyledi.

Sebze meyvedeki pestisiti yok eden Japon taktiği! Evdeki 2 malzeme yetiyor

İlkbaharın taptaze çilekleri, parlak renkleri ve iştah açıcı görünümleriyle sofralarımıza gelir. Ancak bu lezzetli meyvede gizlenen pestisitler sağlığımız için bir tehdit oluşturabilir. Bu aşamada, sadece su altında durulayarak yapılan temizlik yetersiz kalabiliyor. İşte Japonların sırrı.

CHP’li Barut: Sağlık Bakanı aklımızla alay ediyor

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, “Sağlık hizmetinde dünyanın sayılı ülkelerinden biriyiz” diyen Sağlık Bakanı Memişoğlu’nu sağlıkta yaşanan sorunları tek tek sıralayarak sert sözlerle eleştirdi.

İnsanların seks sırasında hayatını kaybetmelerinin yaygın 6 nedeni!

Dünya üzerinde yapılan çeşitli araştırmalarda seks sırasında ölmenin 6 nedeni belirlendi.

TVHB Başkanı Eroğlu: ‘Veteriner hekimlere sağlıkta şiddet kapsamında yer verilmelidir’

TVHB Başkanı Eroğlu: “Sağlıkta şiddet kapsamında veteriner hekimlerin yer almasını talep ediyoruz” ANKARA – Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, 26 Nisan Dünya Veteriner Hekimler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir