Düşük petrol fiyatları, dev şirketlerin karını eritti

Petrol Şirketlerinin Karı, Petrol Fiyatlarının Düşüşüyle Azaldı

Dünyanın en büyük 8 petrol şirketi, yılın ilk çeyreğinde karlarında geçen yıla göre yüzde 20’den fazla bir düşüş yaşadı. Bu düşüşte, petrol fiyatlarındaki gerilemenin etkisi büyük oldu.

AA muhabirinin derlediği verilere göre, Amerikalı ExxonMobil ve Chevron, Hollandalı Royal Dutch Shell, İngiliz bp, Fransız TotalEnergies, İtalyan Eni, Norveçli Equinor ve Çin Ulusal Denizaşırı Petrol Şirketi (CNOOC) yılın ilk çeyreğinde toplamda yüzde 21,3 azalışla kar elde etti.

Örneğin, ExxonMobil 7,71 milyar dolar, Shell 5,58 milyar dolar, CNOOC 5,01 milyar dolar, TotalEnergies 3,85 milyar dolar, Chevron 3,50 milyar dolar, Equinor 2,63 milyar dolar, bp 1,38 milyar dolar ve Eni 1,34 milyar dolar kar açıkladı.

Bu yılın ilk 3 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre bp yüzde 49,3, Chevron yüzde 36,4, TotalEnergies yüzde 32,7, Shell yüzde 27,8, CNOOC yüzde 7,9, ExxonMobil yüzde 6,2, Eni yüzde 2,9 ve Equinor yüzde 1,5 daha az kar elde etti.

Genel olarak, söz konusu şirketler geçen yılın ilk çeyreğinde 39,4 milyar dolar civarında net gelir elde ederken bu yılın aynı döneminde gelirleri yaklaşık 31 milyar dolara düştü.

Brent Petrol Fiyatındaki Düşüş

Düşen petrol fiyatlarının ardında ABD Başkanı Trump’ın korumacı ticaret politikaları ve OPEC+ ülkelerinin üretimi artırma çabalarının etkili olduğu ifade ediliyor. Trump’ın görevi devralmasının ardından Brent petrol yüzde 25,1 azalarak yaklaşık 19,9 dolar değer kaybetti.

Brent petrolün varil fiyatı bugün 59,36 dolara gerilerken Batı Teksas türü ham petrol varili 56,16 dolardan işlem gördü. Bu durum, petrol fiyatlarının Şubat 2021’den bu yana en düşük seviyeye gerilediğini gösteriyor.

Petrol Fiyatlarının Etkisi

ICIS’te Petrol Piyasaları ve Enerji Dönüşümü Direktörü Ajay Parmar’a göre şirketlerin karlılığındaki düşüşün ana nedeni düşen petrol fiyatları. Özellikle petrol arama ve üretim faaliyetlerine odaklanan şirketler için bu durum karlılığı olumsuz etkiliyor.

Parmar’a göre, pandemi sonrası küresel petrol talebindeki artış, rafine ürünlerden elde edilen karları olumlu etkilemiş olsa da şu anda talebin yavaşlamasıyla rafinaj marjları düşüş gösteriyor.

Uzmanlar, petrol fiyatlarının ilerleyen yıllarda da düşüş eğilimini sürdüreceğini belirtiyor ve küresel ekonomik büyümenin zayıflamasının şirket karlarını olumsuz etkileyeceğini vurguluyor.

Öngörüler ve Sonuç

Oslo Üniversitesi’nde Doktora Sonrası Araştırma Görevlisi Francesco Sassi, petrol piyasalarını etkileyen çok sayıda faktör bulunduğunu ve petrol fiyatlarının uzun vadeli istikrar kazanmasının zor olabileceğini belirtiyor.

Sassi’ye göre, küresel enerji ilişkileri, coğrafi ve siyasi durumlar petrol piyasalarını derinden etkiliyor ve fiyatlar üzerinde belirleyici olabiliyor. Özellikle tedarik zincirindeki aksaklıklar ve yaptırım korkuları, petrol ticaretinin belirsizleşmesine yol açarak piyasaların geleceğini belirleyebilir.

Related Posts

Ayakkabı devi 1200 çalışanı işten çıkardı

İngiltere merkezli küresel ayakkabı devi Clarks, geçtiğimiz yıl satışlarında yaşanan 100 milyon sterlinlik düşüşün ardından verimlilik gerekçesiyle bin 252 kişiyi işten çıkardı.

Türkiye Bankalar Birliği Genel Sekreterliğine Nurullah Bakır atandı

Nurullah Bakır, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Genel Sekreterliğine getirildi.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar kuraklıktan zarar gören çiftçiler için destek istedi

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Hatay’ın Erzin ilçesinde zirai dondan ve kuraklıktan etkilenen narenciye bahçelerinde incelemelerde bulundu. Bayraktar, üreticilerin emeklilik ve sosyal güvenlikle ilgili yaşadığı sorunların çözülmesini de istedi.

Altının dibi göreceği tarihi açıkladı: Böylesi görülmedi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, 2025 ve sonrası için emtia fiyat tahminlerini güncelledi. Jeopolitik riskler, ticaret savaşları, ek vergiler, yaptırımlar derken uluslararası düzeyde güvenli liman haline gelen altın, Fitch …

Serbest piyasada döviz açılış fiyatları! (27 Haziran 2025)

Serbest piyasada 39,8830 liradan alınan dolar, 39,8850 liradan satılıyor. 46,6700 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 46,6720 lira olarak belirlendi. Dün doların satış fiyatı 39,7790, avronun satış fiyatı ise 46,7150 lira olmuştu.

Toplu ulaşıma zam geldi: 1 Temmuz’da başlıyor

Denizli Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), şehir içi toplu taşıma ücretlerinde yeni bir düzenlemeye imza attı. TÜİK’in enflasyon verileri temel alınarak yapılan zam kararı doğrultusunda, şehir içi otobüs, minibüs, taksi ve servis ücretlerine artış …