Cuma namazı saat kaçta kılınacak 9 Mayıs 2025 | ?Diyanet cuma namazı saati İstanbul, Ankara, İzmir ve il il belli oldu! Cuma namazı kaçta kılınacak, ne kadar sürer? Cuma namazı kaç rekat, nasıl kılınır?

“`html

9 Mayıs 2025 tarihinde Cuma namazı saat kaçta kılınacak? Bu önemli soru, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın web sitesinde cevap buldu. İbadetlerini gerçekleştirmek için camilere gidecek olan Müslümanlar, bu haftaki Cuma namazı saatlerine büyük bir ilgi gösterdi. Diyanet’in belirlediği namaz vakitlerine göre, Cuma namazı saati İstanbul, Ankara, İzmir gibi çeşitli illerde farklı zamanlarda olacak. Tüm ilere özel Cuma namazı saatlerini Diyanet’in resmi internet sayfasından öğrenmek mümkün. Ayrıca hurriyet.com.tr üzerinden de il il Cuma namazı saatlerini görüntüleyebilirsiniz. Peki, Cuma namazı için belirlenen saat nedir ve nasıl kılınır? İşte, 9 Mayıs 2025 tarihindeki Cuma namazı saatleri ve detayları.

9 MAYIS 2025 CUMA NAMAZI SAATLERİ

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın “namazvakitleri.diyanet.gov.tr” adresinde 9 Mayıs 2025 Cuma namazı saatleri il il yayınlandı. Bu hafta Cuma namazı saatleri şu şekildedir:

  • İSTANBUL: 13:06
  • ANKARA: 12:50
  • İZMİR: 13:13

Tüm Türkiye’deki 81 il için Cuma namazı saatlerine ulaşmak için buraya tıklayın.

CUMA NAMAZI KAÇ REKAT?

Cuma namazı farz olarak iki rekâttır. Bunun yanı sıra, farzdan önce dört rekât ve sonrasında dört rekât olmak üzere toplam sekiz rekât sünnet bulunmaktadır (Kâsânî, Bedâî’, I, 269). Ayrıca İmam Ebû Yusuf ve İmam Muhammed’e göre, farzdan sonra kılınacak sünnetten oluşan toplam altı rekât olarak ifade edilmektedir. Bu görüş, Hz. Ali’den aktarılmaktadır (Kâsânî, Bedâî’, I, 285).

CUMA NAMAZI NASIL KILINIR?

Diyanet İşleri Başkanlığı’na göre, Cuma namazının kılınışı aşağıdaki gibidir;

1. Öğle ezanı okunduktan sonra ilk olarak dört rekât Cum’a namazının sünneti kılınır.
2. Niyet edilirken:

“Niyet ettim, Allah rızası için Cuma Namazının ilk sünnetini kılmaya.”

Bu namaz, öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır. İlk rekâtta Sübhaneke okunur, ardından Euzü-Besmele çekilir. Her rekâtta Fâtiha ve zamm-ı süre okunur. İlk oturuşta sadece Etteahiyyatü okunur.

Son oturuşta ise:

Etteahiyyatü, Allahumma Salli, Allahumme Barik ve Rabbena duaları okunur. Ardından cami içinde ikinci ezan okunur. İmam hutbe vermek üzere minbere çıkar. Hutbe sırasında cemaatin namaz kılması veya konuşması kesinlikle tahrimen mekruhdur. Hutbe sırasında hatîb duâ ederken, cemaat sessizce âmin der. Hutbenin bitiminde müezzin kamet getirir. Sonrasında, cemaat ile iki rekât Cuma namazının farzı kılınır. Bu namaz, sabah namazının farzı gibi yerine getirilir.

Niyet şu şekilde yapılır: “Niyet ettim, Allah rızası için Cuma namazının farzını kılmaya, uydum hazır olan imama.”

Ardından, dört rekât son sünneti kılmak için de niyet edilir: “Niyet ettim Allah rızası için Cuma namazının son sünnetini kılmaya.”

Bu sünnet, o gün kılınan Cuma namazının sünneti gibi kılınır. Böylece, Cuma namazı farzı ve sünnetleriyle birlikte tamamlanmış olur.

Daha sonra, iki rekat vaktin sünneti kılınır ve niyet edilir: “Niyet ettim Allah rızası için Vaktin sünnetine.” Eğer Cuma namazı sahih olmazsa, bu on rekât da öğle namazı olarak kabul edilir. Bunu takiben Âyet-el-kürsi ve tesbihler okunarak duâ edilir.

CUMA NAMAZI NE KADAR SÜRER?

Cuma namazı genellikle 45 dakika ile 1 saat arasında sürmektedir. Namazın süresi, katılan kişinin önceki namazları kılıp kılmadığına da bağlı olarak değişebilir.

CUMA NAMAZI FARZ MIDIR?

Cuma namazı, akıllı, erginlik çağına ulaşmış, sağlıklı, özgür ve yolcu olmayan Müslüman erkekler için farz kılınmıştır. Kadınlar, hürriyeti kısıtlı olanlar, yolculuk yapanlar ve Cemaate katılamayacak derecede mazereti bulunanlar için Cuma namazı yükümlü değildir. Cuma namazını özürsüz terk edenler için tehditkâr ifadeler içeren hadisler, Cuma’nın önemini vurgulamakta ve mazeretsiz terk edenlerin ceza göreceğini bildirmektedir. Rasûlullah (s.a.s.) bu konuda şöyle buyurmuştur: “Birtakım insanlar ya Cuma namazını terk etmeyi bırakırlar yahut Allah onların kalplerini mühürler.” (Müslim, Cum‘a, 40 [865]). Dolayısıyla, bu durumda, mazeretsiz olarak Cuma namazını terk eden bir Müslüman büyük bir günah işlemiş sayılmaktadır. Ancak, bu durumu inkâr etmedikçe ve hafife almadıkça; Cuma namazını üç kez terk etmek kişinin nikâhını düşürmez.

“`

Related Posts

Jandarma Genel Komutanlığı’na 548 öğrenci alınacak

Jandarma Genel Komutanlığı’na 548 öğrenci alınacak

MEB Akademi Giriş Sınavı’nın giriş belgeleri erişime açıldı

MEB Akademi Giriş Sınavı’nın giriş belgeleri erişime açıldı

Resmi Gazete kararları 3 Temmuz 2025 | Bugünkü Resmi Gazete atamaları ve kararları neler? YSK Seçim Uzmanlığı Yönetmeliğinde değişiklik!

3 Temmuz 2025 Resmi Gazete kararları yayınlandı. Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri, atama kararları ve yeni yönetmeliklerin de yer aldığı 32945 sayılı Resmi Gazete’de bugün, Yüksek Seçim Kurulu Seçim Uzmanlığı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yer aldı. Ayrıca Gümüşhane İli Merkez İlçesine Bağlı Arzularkabaköy Beldesinin Adının “Bahçeli” Olarak Değiştirilmesi Hakkında Karar da Resmi Gazete’de yayınlandı. Peki, bugünkü Resmi Gazete atamaları ve kararları neler? İşte, 3 Temmuz 2025 Tarihli 32945 Sayılı Resmi Gazete kararları ve ayrıntılı bilgiler.

Hoş geldin temmuz ayı mesajları ve sözleri 2025 || Temmuz ayı ile ilgili güzel ve anlamlı sözler

Temmuz ayı, yazın enerjisi ve sıcacık duygularıyla 2025’te kapımızı çaldı. Sosyal medyada paylaşılmak üzere hazırlanan en güzel, anlamlı ve duygusal “Hoş Geldin Temmuz” mesajları ve sözleri, yeni başlangıçların, umutların ve yaz coşkusunun habercisi. Deniz kokusu, güneşin sıcaklığı ve tatil ruhunu yansıtan bu özel sözlerle Temmuz ayını sevdiklerinizle kutlayın. İşte 2025 Temmuz ayı için en beğenilen mesajlar, resimli paylaşımlar ve ilham veren sözler!

KABİNE TOPLANTISI SAATİ VE KONULARI (30 Haziran 2025) || Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı saat kaçta, ne zaman, gündem konuları neler? Gözler en düşük emekli maaşı düzenlemesinde!

Kabine Toplantısı konuları ve saati, en düşük emekli maaşı ve memur maaşı zammı öncesinde gündemde yer alıyor. Emekli kök maaşı düzenlemesi ile ilgili detaylar Kabine Toplantısı’nda masaya gelmesi beklenen konular arasında. Kök maaşı 14 bin 469 TL’nin altında olan emekliler, yasal düzenleme yapılmaması durumunda Temmuz zammını alamayacak. Bu doğrultuda da kök aylığı düşük olanlar için artışa gidilmesi planlanıyor. Kabine, düzenli olarak ayda iki defa toplanıyor. Bakanlar Kurulu Toplantısı’nda Türkiye’nin iç ve dış siyasi meseleleri ile ekonomi başlıkları ele alınıyor. Beştepe’de gerçekleştirilen toplantının ardından gündem konuları ve alınan kararlar Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanıyor. Özellikle de yaklaşan SGK emekli ve memur maaşı zammı öncesinde gözler Kabine Toplantısı kararlarına çevrildi. Peki Kabine Toplantısı saat kaçta, ne zaman, gündem konuları neler? İşte 30 Haziran 2025 Pazartesi Kabine Toplantısı konuları…

Bu hafta sonu sınav var mı, ne sınavı var? Cumartesi ve Pazar günleri hangi sınavlar yapılacak? 28-29 Haziran sınav programı…

28-29 Haziran hafta sonu sınav programı, ilgili oturumlara katılacak adaylar tarafından araştırılıyor. Adaylar yoğun hazırlık sürecinin ardından belirlenen takvim doğrultusunda sınavlara girecek. Bununla birlikte ÖSYM ve Milli Eğitim Bakanlığı sınavları hafta sonları belirlenen merkezlerde gerçekleştiriliyor. Oturumlara ve sınav merkezine vaktinde ulaşmak isteyen adaylar Cumartesi ve Pazar günü sınavlarını araştırıyor. Peki bu hafta sonu sınav var mı, ne sınavı var? Cumartesi ve Pazar günleri hangi sınavlar yapılacak? İşte 28-29 Haziran sınav programı…