Abartılı filtre kullanma, gençlere akıl verme

Sosyal Medya Hayatımızı Nasıl Etkiliyor?

Sosyal medyayı takip etmek ve paylaşımları incelemek kadar keyif veren pek az şey var. Insanlar ne yediklerini, nerelere gittiklerini ve nelerden hoşlandıklarını paylaşırken izlemek oldukça esprili olabiliyor. Ben de sosyal medyasız bir hayatı düşünemediğimi itiraf etmeliyim. Ancak geçtiğimiz haça bir paylaşımla karşılaşınca hem güldüm hem de biraz endişelendim. Paylaşım, iki oyuncu, Melis İşiten ve Uraz Kaygılaroğlu arasındaki komik diyaloglara dayanıyordu.

Kısaca, Kaygılaroğlu, eski eşi Melis Hanım’dan bazı fotoğraflar istediğinde, “Şimdi göndermem, aksi takdirde sosyal medyada paylaşırsın” şeklinde bir yanıt aldı. Kaygılaroğlu da “Evet, paylaşacağım” dediğinde, Melis Hanım sürprizini patlattı: “Sabah 9’da paylaş. Instagram kullanımınızla dalga geçiyoruz, ekran görüntüleri paylaşıp boomer gibi davranıyorsunuz.”

‘Boomer’ terimi, 1946-1964 yılları arasında doğan ve ‘baby boomer’ olarak adlandırılan nesle gönderme yapıyor. ‘Yeniliklere adapte olmayan yaşlı insan’ anlamında da kullanılıyor. Kaygılaroğlu hafifçe alındı ama ben de Melis Hanım’ın boomer bulduğu davranışlarında bazı unsurların kendisinde de bulunduğunu fark ettim!

Gençler Artık TikTok’ta!

Sezgi Karabaş-Sosyal medya danışmanı, Fing İstanbul’un kurucusu

Instagram başlangıçta sadece fotoğraf paylaşımı yapan bir platformdu. Facebook, 50 yaş ve üstüne, Instagram ise gençlere hitap ediyordu. Ancak zamanla Instagram da yaşlandı. Artık TikTok daha genç bir kitleye sahip. Instagram, mükemmel hayat algısını beslerken, TikTok daha doğal ve otantik içerik sunuyor. TikTok’un kendine özgü bir dili var ve gençler bu dili konuşuyor. 35 yaş üstündekiler ise bazı TikTok terimlerini anlamıyor.

Bu dijital evrim sadece format değişikliğiyle sınırlı değil. Platformlar birbirine benzer hale gelmeye başladı. Kullanıcı alışkanlıkları da bu değişime paralel olarak değişiyor. Özellikle 2019’dan bu yana, sosyal medya kullanımında azalma yaşanan tek yaş grubu 18-25 yaş grubu oldu.

Yeni nesil kullanıcılar, geçmiş nesillere kıyasla hem hikaye hem de post paylaşımında daha pasif. Paylaşmak yerine gözlemlemeyi tercih ediyorlar. Dijital yorgunluk, mahremiyet kaygıları ve sürekli paylaşma baskısından kaçınma gibi nedenler bunun arkasında yatıyor.

TikTok’ta da boomer kitle var. Instagram’daki kadar yargılayıcı değiller ve toksik değiller. En negatif platform ise X. Linç kültürü burada hakim.

TikTok Terimlerini Tanıyalım

POV (Point of View): Bakış açısı

‘Pick me’ kızı: Dikkat çekmek isteyen kız

CEO: Bir şeyin en iyisi. ‘CEO of…’ ifadesi, bir konuda en iyi olduğunu belirtmek için kullanılıyor.

BookTok: Kitap önerileri, incelemeleri ve okuma deneyimlerinin paylaşıldığı TikTok topluluğu.

Rizz: Karşı cinsi etkileme yeteneği veya karizma anlamına geliyor.

Menty B: Mental breakdown (ruhsal çöküntü) ifadesinin kısaltması.

Bu Hareketler Çok Boomer!

Klişe hashtag’leri kullanmak (#Like4Like, #FollowMe vs.)

Filtreleri aşırı abartmak. Aşırı doygun, parlak, HDR filtreler veya aşırı vintage efektler…

Kişisel bilgileri gereksizce paylaşmak. Özel hayatınıza dair başkalarını rahatsız edecek paylaşımlar yapmak.

Instagram hikayelerinde uzun yazılar yazmak veya genel bilgileri tekrarlamak.

Her paylaşıma beş farklı emoji eklemek ve yanlış emoji kullanımı.

Yapay zeka tarafından üretilmiş hayvan fotoğraflarını gerçek sanarak paylaşmak.

Her gördüğü paylaşımı, yorumları okumadan körü körüne paylaşmak.

Alakasız müzikleri her paylaşıma eklemek.

Doğal olmayan şekilde bro, kanka gibi kelimeler kullanmak.

Martı, simit, vapur gibi klişe fotoğraflar paylaşmak.

Herkese açık yerlere özel mesajlar bırakmak.

Yapmayın, lütfen!

Related Posts

Kulis | Erdoğan, AKP’li vekillere açıkladı: PKK’nın teslim edeceği silahlar ne olacak?

Kulis | Erdoğan, AKP’li vekillere açıkladı: PKK’nın teslim edeceği silahlar ne olacak?

Kılıçdaroğlu’na ofis operasyonu: Mal sahibi ‘ihtiyaçtan’ satışa çıkardı

CHP eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun siyasi görüşmelerini yürüttüğü ofis satışa çıkarıldı. Mülk sahibi tarafından ilana konulan villa, Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlıktan ayrılmasının ardından hem parti kurmayları hem de kamuoyunun dikkatini çeken bir adresti. Şaibeli kurultay davası ve etkileri sürerken yaşananlar Kılıçdaroğlu’nu ‘bezdirme’ çabaları olarak nitelendiriliyor.

İmralı ziyareti için gelen Avrupa heyetinden skandal talep: ‘Öcalan, koşulsuz serbest bırakılmalı’

Terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşmek için Türkiye’ye gelen uluslararası heyet, Türkçe ve İngilizce olarak ortak açıklama yaptı. Açıklamada, “Demokratik sürecin tam potansiyeline ulaşabilmesi için, Sayın Öcalan’ın ve insan hakları ihlal edilen tüm diğer siyasi tutsakların derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması zorunludur. Hükümetin atacağı adımları izlemeye devam edeceğiz ve Türkiye’nin tam anlamıyla demokratik ve kapsayıcı bir topluma doğru gerçek bir geçiş sürecine girmesini umut ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

Uluslararası hukuk örgütlerinden çarpıcı Mehmet Pehlivan açıklaması

Uluslararası insan hakları ve hukuk örgütleri, Ekrem İmamoğlu’nun avukatı Mehmet Pehlivan’ın tutuklanmasını ve Türkiye’de avukatlık mesleğine yönelik artan baskıları ortak bir açıklama ile kınadı.

Trump kararını verdi! Milyonlarca kişi ölüm riski altında

USAID’e ilişkin yapılan bir araştırma, ABD Başkanı Trump’ın USAID bütçesini yüzde 83 azaltma kararı almasını inceledi. Araştırma, ABD’nin yardım kesintileri 14 milyon kişinin ölümüne yol açabileceğini ortaya koydu.

AB dönem başkanlığında devir teslim gerçekleşti: Yeni slogan ‘Değişen dünyada güçlü bir Avrupa’

Danimarka Avrupa Birliği dönem başkanlığını Polonya’dan devraldı. Danimarka, dönem başkanlığı için ‘Değişen dünyada güçlü bir Avrupa’ sloganını seçti.