Gözler açık uyumak bilinenden daha yaygın olabilir

Gözler Açık Uyumak: Bilinenden Daha Yaygın Olabilir

Eğer gece lagoftalmisi olan biriyle aynı yerde uyuduysanız ve bu durum hakkında önceden uyarılmadıysanız, muhtemelen bu deneyimi biraz tedirgin edici bulmuş olabilirsiniz. Bu rahatsızlığa sahip kişiler uyurken gözlerini tam olarak kapatmazlar ve bu da daha önce böyle bir şeyle karşılaşmamış olanlar için büyük bir şok olabilir. Ancak genellikle zararlı bir rahatsızlık değildir ve tahmin ettiğinizden daha yaygındır.

Lagoftalmos ve Kökeni

Chip’in aktardığına göre Lagoftalmos, yani gözlerini tam olarak kapatamama, çeşitli biçimlerde ve farklı derecelerde görülebilir. Kelime, tavşanların üçüncü göz kapakları sayesinde gözleri açık uyuyabildikleri gözlemi nedeniyle, Yunanca “tavşan” anlamına gelen lagos kelimesinden gelir. İnsanlarda gece lagoftalmisi, özellikle uyku sırasında gözlerin açık kalması anlamına gelir.

Bu tuhaf olgunun raporları çok uzun zaman öncesine dayanıyor. Örneğin bir anlatıya göre, MÖ ikinci yüzyılın sonu ve üçüncü yüzyılın başında yaşamış olan eski Çin askeri lideri General Zhang Fei, gözleri açık uyuduğu için suikastçıları geçici olarak uzak tutmayı başarmış.

Oranlar ve Araştırmalar

Bu durum, gözleri kapalı olarak uyuyan çoğumuz için oldukça şaşırtıcı olsa da, bu konuda çok fazla bilimsel çalışma bulunmuyor. Örneğin, ABD’de 7 yaşında bir hastaya ait 2019 tarihli bir vaka raporunda, “tıbbi literatürde nadiren bildirildiği, epidemiyoloji veya klinik özellikleri hakkında çok az şey bilindiği” belirtiliyor.

Bu çalışmada yetişkinlerin yaklaşık yüzde 5’inin gece lagoftalmisinden etkilendiği söyleniyor olsa da, bu tahminler çalışmadan çalışmaya değişiyor, bazıları insanların yüzde 20’sinin gözleri açık uyuduğunu öne sürüyor ve birçok kişinin bu şekilde uyuduklarından haberdar olmayabileceklerini belirtiyor.

Meselenin nedenleri arasında göz yaralanmaları, yüz sinirlerinin felce uğramasına neden olan durumlar ve daha nadiren bulaşıcı hastalıklar yer alıyor. Bazı kişilerde gözlerin kapanmasını zorlaştıran anatomik faktörler bulunur ve genellikle gözlerin dışarı doğru çıkmasına neden olan Graves hastalığı bir örnek olarak verilebilir.

Medical News Today’in belirttiğine göre lagoftalmos genellikle gözlerde ciddi komplikasyonlara veya hasara yol açmaz. Uykunuzu etkileyebilmesinin yanı sıra en büyük sorun, gözlerin göz kapağı tarafından uzun süre korunmadan kalması durumunda hızla kuruyabilmesidir.

Related Posts

Dev boyutta deri sandaletler keşfedildi! Neden bu kadar büyük olduğunu açıklayamadılar

İngiltere’nin kuzeyinde yer alan Roma dönemine ait Magna kalesinde yapılan kazılarda, 30 santimetreden uzun, dev boyutta deri sandalet tabanları bulundu. Kazılarda ortaya çıkarılan sekiz adet ekstra büyük boy deri sandalet, kalede bugüne kadar bulunan toplam ayakkabıların dörtte birini oluşturuyor.

Electronic Arts’tan Anthem sevenleri üzen açıklama geldi

2019’da piyasaya sürülen ve ilk altı haftada altı milyon satış hedefiyle yola çıkan Anthem, çıkışından itibaren teknik sorunlar ve içerik eksikliğiyle eleştirilmişti. Oyunun, EA’in 2019’un dördüncü çeyrek mali sonuçlarını olumsuz etkilediği görülmedi …

Gizemli cisim keşfedildi! Saniyede 60 km hızla ilerliyor

Bilim insanları, güneş sistemimizden çok uzaktan gelen gizemli bir cismin keşfedildiğini açıkladı. Astronomlara göre, bu yeni obje kozmik mahallemizden hızla geçiyor ve bu ziyaretçi, daha önce keşfedilen ‘Oumuamua ve 2I/Borisov gibi yıldızlararası bir misafir olabilir.

Yapay zeka çağında haberciliğin geleceği mümkün mü? Düşüşler ve yükselişler

Similarweb’in son raporu, dijital haber yayıncılığının yapay zeka çağında karşı karşıya olduğu çetin sınavı gözler önüne serdi. Rapora göre, yapay zekaya dayalı arama sonuçları ve kullanıcıların doğrudan yapay zeka platformlarından haber edinme …

Google’a 314 milyon dolarlık para cezası! İzinsiz toplamış

Google, ABD’de Android telefon kullanıcılarından izin almadan veri topladığı gerekçesiyle 314 milyon dolarlık cezaya çarptırıldı.

İnkalar’dan da eski bir tapınak ortaya çıkarıldı

Bolivya’nın dağlık bir bölgesinde, İnkalardan yüzyıllar önce And Dağları’na hükmeden gizemli Tiwanaku uygarlığına ait büyük bir tapınak kalıntısı ortaya çıkarıldı. Yerli halkın “Palaspata” adını verdiği bu yapı, Penn State Üniversitesi’nden arkeolog Jose Capriles liderliğindeki ekip tarafından detaylı olarak incelendi. Tiwanaku’nun merkeziyle arasında yaklaşık 215 kilometre bulunan bu tepe üzerindeki tapınağın, üç büyük ticaret yolunun kesişim noktasında olması nedeniyle stratejik bir konuma sahip olduğu belirtiliyor.