Grip vakaları için ‘antibiyotik kullanımı’ uyarısı

AÜ Tıp Fakültesi Profesörü Dr. İsmail Balık: Virüslerin İnsanlar Üzerindeki Etkileri Hakkında Uyardı

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. İsmail Balık, nüfus hareketliliğinin arttığı dönemlerde insanların birden fazla virüsü üst üste kapabileceğini ve bu durumun hastalıkların uzun süreceği yanılgısına neden olabileceğini belirtti. Benzer belirtiler gösteren virüslerin hastalıkların uzun sürmesine yol açabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Balık, sinüzit ve zatürre gibi komplikasyonların da süreci uzatabileceğini vurguladı.

Grip vakalarındaki artışın mevsim normalleri çerçevesinde olduğunu ifade eden Prof. Dr. Balık, özellikle risk grubundaki bireylerin dikkatli olmaları gerektiğini belirtti. Hastane başvurularında grip virüslerinin artış gösterdiğine ve Kovid-19’un halen görüldüğüne işaret eden Balık, toplumun büyük bir bölümünün bağışıklık kazanmış olması nedeniyle salgın şeklinde bir Kovid-19 beklenmediğini dile getirdi.

Enfeksiyonlarda artışın özellikle nüfus hareketliliğinin fazla olduğu dönemlerde, örneğin bayramlarda veya okulların açıldığı zaman dilimlerinde görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Balık, grip vakalarının panik yaratma seviyesinde olmadığını vurguladı. Mevsim normalleri düzeyinde bir artışın olduğunu belirten Balık, sürekli korunma tedbirlerinin alınması gerektiğinin altını çizdi.

Risk Grupları ve Hastalıkların Yayılımı

Prof. Dr. Balık, risk grubu olarak belirttiği alerji hastaları, 65 yaş üzerinde alerjik astım ve bronşiti olanlar, kanser tedavisi görenler, kalp yetmezliği, kronik akciğer hastalığı ve diyabeti olanları sıraladı. Virüslerin en çok okullarda çocuklar arasında yayıldığını belirten Balık, çocukların enfeksiyonları evlerine taşıyarak yetişkinlere bulaştırabileceğini ifade etti.

Antibiyotiklerin virüslerde etkili olmadığını açıklayan Prof. Dr. Balık, gereksiz yere antibiyotik kullanımının antibiyotik direncine ve zararlarına yol açabileceğini belirtti. Antibiyotiklerin sadece bakteriyel enfeksiyonlarda etkili olduğunu vurgulayan Balık, doktorun önermediği durumlarda antibiyotik kullanılmaması gerektiğini söyledi. Antibiyotiklere gereksiz yönde başvurmanın ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini dile getiren Balık, toplumun daha bilinçli bir şekilde antibiyotik kullanımına yaklaşması gerektiğini vurguladı. (AA)

Related Posts

İdeal kilo kaybı haftada 0.5-1 kg olmalı! Mevsimsel avantajları iyi değerlendirin

Yaz mevsimi sadece doğanın değil, bedenimizin de canlandığı bir dönem olarak karşımıza çıkıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik yazın sağlıklı kilo vermeyi kolaylaştıran 6 etkeni anlattı.

Unutkanlık nerede hastalığa dönüşür?

Unutkanlık yaşlanmanın parçası olabilir ama demans, bir beyin hastalığıdır. Zihin çözülmeye başladığında ilk işaret, her zaman hafıza değildir. Türkiye’de her 10 yaşlıdan 1’i demanslı. Ancak çoğu hâlâ “yaşlılık bunaması” sanılıyor. Oysa tedavi edilebilir türleri bile var…

Barilla Makarnada Kurşun Saptandı

Barilla Makarnada kurşun saptandı. Avrupa’da İtalyan makarna üreticisi Barilla’nın ürünleri toplatılmaya başlandı. 

Kırklareli’nde sağlıklı yaşam ve kan bağışı etkinliği düzenlendi

Kırklareli’nde, sağlıklı yaşam bilincini artırmak ve kan bağışını teşvik etmek amacıyla farkındalık etkinliği düzenlendi.

Anne karnındaki 8 aylık bebeğe kan nakli gerçekleştirildi!

Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, anne karnında anemi (kansızlık) teşhisi konulan 33 haftalık bir bebeğe kan nakli gerçekleştirildi.

Tiroid hastalığı göz sağlığı ile doğrudan ilişkili

Tiroid hastalığının göz sağlığı ile doğrudan ilişkili olduğunu söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Didem Serin, tiroid hastalıklarının gözde ortaya çıkardığı bulgulara dikkat çekerek uyarılarda bulundu.