“İslam Sanatları Bienali”nin ikinci edisyonu Cidde’de başladı

Suudi Arabistan’da İslam Sanatları Bienali İkinci Edisyonu Başladı

Suudi Arabistan’da sanat ve kültürü desteklemek amacıyla kurulan Diriyah Bienali Vakfı tarafından düzenlenen “İslam Sanatları Bienali” ikinci edisyonunun açılışı, Cidde Kral Abdülaziz Uluslararası Havalimanı Batı Hac Terminali’nde yapıldı.

Teması, “Ve Arasındaki Her Şey /And All That Is In Between” olarak belirlenen etkinlik kapsamında İslami kültürlere ait tarihi objeler çağdaş sanatla bir araya getirilirken, inancın duygu, düşünce ve üretim yoluyla nasıl deneyimlendiğinin keşfedilmesi hedefleniyor.

Etkinliğe Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığının yanı sıra Louvre Müzesi, Victoria & Albert Müzesi, Ahmed Baba Enstitüsü, Kral Abdülaziz Dünya Kültür Merkezi, Kral Fahad Milli Kütüphanesi, Vatikan Apostolik Kütüphanesi ve Katar İslam Sanatları Müzesi’nin arasında olduğu prestijli kurumlar koleksiyonlarıyla katıldı.

İlk Edisyonun Ardından Yeni Heyecan

Al-Bakree, İslam sanatlarına adanmış tek bienal olarak, hem tarihi hem çağdaş bir perspektif sunmayı hedeflediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

“İlk edisyonumuz büyük başarı göstererek 600 binden fazla ziyaretçiyi ağırladı. Bu edisyonumuzda ise 30’dan fazla koleksiyondan gelen 500’den fazla nesneyi, bienal için tasarlanan 20’den fazla eseri ziyaretçilerimizin beğenisine sunuyoruz. Dış mekanları ve sergi alanlarını gezerken, merakınızı uyandıracak birçok nesne, imge ve fikir bulacağınızı ve tekrar tekrar bizi ziyaret etmeye teşvik edileceğinizi umuyorum.”

Sanatın Harikaları Sergileniyor

Bienalin “Albidaya” seçkisinin artistik direktörlüğünü yapan Julian Raby ise “övgü”nün Kur’an-ı Kerim’de defalarca geçen önemli bir kavram olduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Buradaki sergiler, çeşitli bölümlerle yaratılışın harikalarına farklı açılardan bakıyor. İlk bölümle başlıyoruz ve ardından, düşünme sürecini temsil eden olağanüstü örneklerle devam ediyoruz. Sonrasında, insanın güzellik karşısında verdiği cevabı takdir ettiğimiz iki koleksiyon var. İnsan, güzellik karşısında düşündü ve üretti. Bu süreç, hissetme, düşünme ve yaratma döngüsünü içeriyor. Tüm bunların içinde, tarihi objeler ve çağdaş eserler bir araya getirildi. Bu dinamizm, İslam sanatı sergileri açısından tamamen yeni bir boyut kazandırıyor. Umarım bu sergiyi gezerken ilginç ve etkileyici detaylar bulursunuz.”

Uluslararası Katılımın Gücü

Danimarka, Mısır, Fransa, Yunanistan, Endonezya, İtalya, Kuveyt, Mali, Umman, Filistin, Portekiz, Katar, Suudi Arabistan, İspanya, Tunus, Türkiye, Birleşik Krallık, ABD, Özbekistan ve Vatikan’dan 30’dan fazla uluslararası kurum etkinlikte yer alıyor.

Artistik direktörlüğünü Julian Raby, Amin Jaffer, Abdul Rahman Azzam ve Muhannad Shono’nun üstlendiği bienal, Nour Jaouda, Charwei Tsai, Imran Qureshi, Takashi Kuribayashi, Ahmed Mater ve Fatma Abdulhadi gibi sanatçıların yanı sıra dünyanın dört bir yanından sanatçıların eserlerine de ev sahipliği yapıyor.

Yaklaşık 100 bin metrekare alana yayılan etkinlik “Albidaya”, “Almadar”, “Almuqtani”, “Almidhallah”, “Almukarramah”, “Almunawwarah” ve “Almusalla Ödülü” olmak üzere 7 ana bileşenden oluşuyor.

Suudi Arabistan’ın sanatsal ve kültürel dönüşümünü desteklemek amacıyla kurulan Diriyah Bienali Vakfı ise İslami ve çağdaş sanat bienallerinin yanı sıra yerel ve uluslararası topluluklar arasında kültürel diyalogu teşvik etmek için çalışmalar yürütüyor.

Vakıf, İslam Sanatları Bienali’nin ikinci edisyonunda 600 binin üzerinde ziyaretçiyi ağırlamayı hedefliyor. (AA)

Related Posts

Kadına şiddete karşı protokol

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı arasında iş birliği protokolü imzalandı. Protokole Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ile Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar imza attı. Protokolle, şiddetle mücadeleden kadın ve engelli bireylerin yükseköğretime erişimine, gönüllülük esaslı sosyal hizmet projelerinden akademiye kadar geniş bir yelpazede iş birliği yapılacak.

Doğum izni 2025 son durum || Çalışan annelere doğum izni uzayacak mı, doğum izni 1 yıl olacak mı, ne zaman olacak?

Türkiye’de düşen doğum oranlarını artırmak ve çalışan annelerin iş-yaşam dengesini desteklemek için hükümet, doğum izni sürelerini uzatmaya yönelik önemli adımlar atıyor. Ücretli doğum izninin 1 yıla, ücretsiz iznin ise 1,5 yıla çıkarılması için hazırlanan taslak, milyonlarca anne adayını heyecanlandırdı. Doğum izni uzayacak mı? sorusu da bu gelişmelerle birlikte merak edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan “Esnek ve uzaktan çalışma modelleriyle kadınların ev ve iş hayatlarını rahatlatacak yeni imkanları hayata geçireceğiz” dedi. Peki, Çalışan annelere 1 yıllık doğum izni ne zaman yürürlüğe girecek? Ücretli doğum izni 1 sene mi olacak? İşte detaylar…

DİB-MBSTS sonuçları ne zaman açıklanacak? 2025 ÖSYM DİB-MBSTS sonuç tarihi

DİB-MBSTS 2025 sınavı ÖSYM tarafından geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirildi. Diyanet İşleri Başkanlığı Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı’na yaklaşık 50 bin aday katılım gösterdi. Sınavın bitimiyle birlikte adaylar sonuçların ne zaman açıklanacağını araştırmaya başladı. Peki, DİB-MBSTS 2025 sonuçları ne zaman açıklanacak? İşte sınav sonuç tarihi!

2025 AÖL 3. dönem sınavları ne zaman? Açık lise kayıt yenileme nasıl yapılır?

Açık Öğretim Lisesi 3. dönem kayıt yenileme süreci başladı. Peki, 2025 AÖL 3. dönem sınavları ne zaman? Açık lise kayıt yenileme nasıl yapılır?

YÖKDİL/2 başvuruları ne zaman? (2025 ÖSYM YÖKDİL/2 başvuru ve sınav takvimi)

Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı’nın (2025-YÖKDİL/2) başvurularının ne zaman başlayacağı, bu yılın ikinci YÖKDİL sınavına katılım sağlayacak olan adayların gündeminde yer alıyor. 16 Şubat tarihinde yapılan ilk YÖKDİL sınavının sonuçları 6 Mart tarihinde duyurulmuştu. Şimdi gözler YÖKDİL/2 tarihlerine çevrildi. Peki, 2025 YÖKDİL/2 başvuruları ne zaman?

Bakan Tekin: ‘Erken tatil yok’

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, okulların erken tatil edilmesinin söz konusu olmadığını söyledi. Bakan Tekin TRT Haber kanalında katıldığı Özel Röportaj programında, “Kurban Bayramı nedeniyle okulların erken tatil edilmesi söz konusu olacak mı?” sorusunu yanıtlarken bunun hukuken mümkün olmadığını ve bayram tatilinden sonra okulların 2 hafta daha eğitim öğretime devam edeceğini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir