Jinekolojik kanserlerde erken tanı hayat kurtarıyor

Jinekolojik Kanserler ve Önemi

Türk Jinekolojik Kanser Vakfı’nın Başkanı Prof. Dr. Polat Dursun, dünya genelinde her yıl 1,5 milyon jinekolojik kanser vakası görülürken, Türkiye’de ise yılda 15-20 bin arasında vaka olduğunu belirtti. Dursun, düzenli sağlık kontrollerinin erken teşhis için ne kadar önemli olduğuna vurgu yaparak kanser farkındalığının yaygınlaştırılmasının ve vatandaşların düzenli muayenelere yönlendirilmesinin gerekliliğine dikkat çekti.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl 18 milyon kişiyi etkileyen kanserin içerisinde jinekolojik kanserlerin önemli bir yere sahip olduğunu belirten Dursun, “Türkiye’de her yıl 15-20 bin jinekolojik kanser vakasının görüldüğünü biliyoruz. Bu vakaların yarısından fazlası ne yazık ki yaşamını kaybediyor. Bu nedenle önlem almak ve erken teşhis hayati önem taşıyor” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Dursun, kadınların jinekolojik kanserlerden korunması için sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz yapma ve düzenli kontrollerin yanı sıra belirtiler konusunda da bilinçlenmesi gerektiğinin altını çizdi. Karın şişliği, ağrı, kabızlık ve düzensiz adet kanamaları gibi belirtilerin fark edilmesi durumunda mutlaka jinekolojik muayeneye başvurulması gerektiğini söyleyen Dursun, erken teşhisin önemini vurguladı.

“Jinekolojik Kanserlerde Erken Teşhis Hayati Önem Taşır”

Hastalık belirtileri olmayan kadınların dahi yılda bir kez jinekolojik muayene olmaları gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Dursun, jinekolojik kanserlerin genellikle erken belirti vermediğini ve özellikle yumurtalık kanserinin muayene ve ultrason ile teşhis edilebildiğini belirtti. Ayrıca, HPV aşısının genç yaşlardan itibaren yapılmasının rahim ağzı, vulva ve vajina kanseri gibi riskleri azaltıcı etkisi olduğunu sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Dursun, Türkiye’nin jinekolojik kanser cerrahisinde dünya çapında önemli bir konuma sahip olduğunu ve hastaların tedavilerinin de alanında uzman kişiler tarafından yapıldığını belirterek, vatandaşların sağlık konusunda daha bilinçli olmaları gerektiğini ifade etti.

Related Posts

Yaz Aylarında Göz Hastalıkları Artıyor!

Yaz aylarında göz hastalıklarının arttığını belirten uzmanlar, önemli uyarılarda bulundu. 

Küçük bir hata büyük sorunlara yol açabilir! Yazın spor yaparken bu 5 yanlıştan kaçının

Yaz aylarında havaların ısınmasıyla birlikte açık hava aktivitelerine olan ilgi artıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Safa Gürsoy, yaz sporlarında en sık yapılan 5 yanlışı anlattı, yazın spor yaralanmalarına karşı alınabilecek önlemleri sıraladı.

Bilinçsizce yapılan spor aktiviteleri kalp krizi riskini artırıyor

Yozgat Şehir Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. İmam Günay, özellikle gençler arasında yaygınlaşan halı saha maçlarının ciddi sağlık riskleri doğurabileceği uyarısında bulundu. Isınma yapılmadan, sağlık kontrolü olmadan gerçekleştirilen yoğun egzersizlerin kalp krizi riskini artırabileceğini belirten Günay, “Bilinçsizce yapılan halı saha maçları ölümle sonuçlanabiliyor. Bu nedenle spor öncesi mutlaka kardiyolojik muayene yapılmalı” dedi.

Prof. Dr. Korkut: Yaz enfeksiyonlarında en büyük bulaş kaynağı ellerimiz

Prof. Dr. Korkut: Yaz enfeksiyonlarında en büyük bulaş kaynağı ellerimiz

Kalp hastalıklarına karşı sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme önerisi

Medicana Zincirlikuyu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Mustafa Can, beslenme alışkanlıklarının kalp ve damar sağlığı üzerinde önemli etkileri olduğunu belirtti.

Kahvaltıda yiyenin zekası tavan yapıyor! Çinlilerin sırrı, Karatay’ın favorisi, süper besin

Sağlıklı beslenme denince akla gelen ilk isimlerden biri olan Prof. Dr. Canan Karatay, yıllardır beslenme alışkanlıklarımız konusunda ezber bozan önerileriyle dikkat çekiyor. Kendisi, yaşına rağmen dinç ve sağlıklı bir yaşam sürmesiyle de söylediklerinin en büyük kanıtı. Peki, Canan Karatay’ın kahvaltı önerileri neler?