Lösemi başı çekiyor! Çocukluk çağı kanserleri nasıl fark edilir?

Çocukluk Çağı Kanserlerinde Lösemi Başı Çekiyor

Türkiye’de ve dünyada çocukluk çağında görülen kanserlerin %30’unu lösemi oluşturuyor. Ülkemizde ikinci sırada lenf bezi kanserleri (Hodgkin ve Hodgkin-dışı lenfoma) yer alıyor. Sinir sistemi tümörleri, nöroblastoma, Wilms tümörü ve yumuşak doku sarkomaları (rabdomiyosarkoma) ise diğer sıklıkla görülen kanser türleri arasında yer alıyor. Kemik, deri, göz ve karaciğer tümörleri ise çocuklarda nadir olarak karşımıza çıkar.

Çocukluk çağında görülen tümörlerin çoğu embriyonel kaynaklıdır. Ayrıca, genetik nedenler erişkin kanserlerinden daha sık görülür. Ailevi yatkınlık, doğumsal hastalıklar, gen bozuklukları gibi faktörler kansere yatkınlığı artırabilir.

İyileşme Oranları Yüzde 5’ten 80’e Çıktı

Çocuk kanserlerinde hızlı büyüme özelliği taşıyan kanserler genellikle kemoterapi ve radyoterapiye duyarlıdır. Tedavide cerrahi, ışın ve ilaç tedavileri bir arada kullanılır. Işın tedavisi genellikle tedavinin son aşamasında tercih edilir ve geç yan etkilere sahip olduğu için dikkatle uygulanır.

1960’lı yıllarda yüzde 5 iyileşme oranıyla başlayan çocukluk çağı lösemi tedavileri, günümüzde yüzde 75-80 oranında başarılı sonuçlar elde ediyor. Hasta, tedavinin ardından 5 yıl boyunca kanser tekrarlamazsa tamamen iyileşmiş olarak kabul edilir.

Hangi Belirtilerde Çocukluk Çağı Kanserlerinden Şüphelenilmeli?

  • Çocukta beze, kansızlık, karın şişliği, anormal büyüme gibi belirtiler varsa hemen doktora başvurulmalıdır.
  • Lösemi durumunda halsizlik, kemik ağrısı, dalağın ve karaciğerin büyümesi gibi belirtiler görülür.
  • Hodgkin hastalığında ise ateş, gece terlemeleri, kilo kaybı gibi belirtiler ortaya çıkar.

Diğer kanser türleri için de belirtiler ve tanı yöntemleri farklılık gösterebilir. Önemli olan belirtilerle erken teşhisin sağlanarak tedavi sürecine hızla başlanmasıdır.

Tedavide Farklı Yöntemler Uygulanıyor

Cerrahi, kemoterapi ve radyoterapi tedavileri bir arada kullanılarak çocuk kanserlerinin tedavisi sağlanır. Kemoterapi süresi ve dozu hastanın durumuna göre belirlenir ve genellikle 6 ay ile 2 yıl arasında değişebilir. Kemoterapinin yan etkileri arasında halsizlik, bulantı, kusma ve saç dökülmesi gibi durumlar sıkça görülür.

Radyoterapi, tümörün bulunduğu bölgeye direkt olarak ışın verilmesi ile gerçekleştirilir. Ancak çocuklarda büyüme üzerinde olumsuz etkilere sahip olabileceği için mümkün olduğunca az kullanılmaya çalışılır.

Related Posts

Yaz Aylarında Göz Hastalıkları Artıyor!

Yaz aylarında göz hastalıklarının arttığını belirten uzmanlar, önemli uyarılarda bulundu. 

Küçük bir hata büyük sorunlara yol açabilir! Yazın spor yaparken bu 5 yanlıştan kaçının

Yaz aylarında havaların ısınmasıyla birlikte açık hava aktivitelerine olan ilgi artıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Safa Gürsoy, yaz sporlarında en sık yapılan 5 yanlışı anlattı, yazın spor yaralanmalarına karşı alınabilecek önlemleri sıraladı.

Bilinçsizce yapılan spor aktiviteleri kalp krizi riskini artırıyor

Yozgat Şehir Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. İmam Günay, özellikle gençler arasında yaygınlaşan halı saha maçlarının ciddi sağlık riskleri doğurabileceği uyarısında bulundu. Isınma yapılmadan, sağlık kontrolü olmadan gerçekleştirilen yoğun egzersizlerin kalp krizi riskini artırabileceğini belirten Günay, “Bilinçsizce yapılan halı saha maçları ölümle sonuçlanabiliyor. Bu nedenle spor öncesi mutlaka kardiyolojik muayene yapılmalı” dedi.

Prof. Dr. Korkut: Yaz enfeksiyonlarında en büyük bulaş kaynağı ellerimiz

Prof. Dr. Korkut: Yaz enfeksiyonlarında en büyük bulaş kaynağı ellerimiz

Kalp hastalıklarına karşı sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme önerisi

Medicana Zincirlikuyu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Mustafa Can, beslenme alışkanlıklarının kalp ve damar sağlığı üzerinde önemli etkileri olduğunu belirtti.

Kahvaltıda yiyenin zekası tavan yapıyor! Çinlilerin sırrı, Karatay’ın favorisi, süper besin

Sağlıklı beslenme denince akla gelen ilk isimlerden biri olan Prof. Dr. Canan Karatay, yıllardır beslenme alışkanlıklarımız konusunda ezber bozan önerileriyle dikkat çekiyor. Kendisi, yaşına rağmen dinç ve sağlıklı bir yaşam sürmesiyle de söylediklerinin en büyük kanıtı. Peki, Canan Karatay’ın kahvaltı önerileri neler?