Yaz Aylarında Göz Hastalıkları Artıyor!

Yaz Aylarında Göz Hastalıklarına Dikkat!

Uzmanlar, yaz aylarında göz hastalıklarının arttığını belirtiyor ve önemli uyarılarda bulunuyor.

Yaz mevsimi, çeşitli çevresel faktörler nedeniyle göz sağlığını riske atabilir. Güneş ışınlarının dik açıyla gelmesi, yükselen sıcaklık değerleri, havuz ve klima kullanımının artması gibi etkenler göz hastalıklarının görülme sıklığını artırabilir. Bu dönemde göz sağlığıyla ilgili olarak merak edilen konular arasında “Havuz ve denizde kontakt lens kullanılabilir mi?” ve “Güneş gözlüğü takmanın önemi nedir?” gibi sorular yer alıyor. Memorial Ankara Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. Olcay Yalçın, yaz aylarında artan göz problemlerine dikkat çekerek merak edilen soruları cevaplıyor ve alınması gereken önlemler konusunda önemli bilgiler veriyor.

Yazın Katarakt ve Sarı Nokta Riskine Karşı Önlem Alın!

Uzun süre güneş ışığına maruz kalmak, katarakt oluşumunu hızlandırabilir, sarı nokta hastalığı riskini artırabilir ve kornea tabakasında güneş yanığına neden olabilir. Göz sağlığını korumak, hem kısa hem de uzun vadede göz rahatsızlıklarını önlemek açısından hayati önem taşımaktadır.

Havuza ve Denize Kontakt Lensle Girmeyin!

Özellikle tatil döneminde deniz ve havuzda kontakt lens kullanmamaya özen göstermelisiniz. Kontakt lenslerle suya girmek, gözde kornea enfeksiyonu riskini artırabilir. Bu nedenle kontakt lenslerle denize veya havuza girmemek önemlidir.

Tek Kullanımlık Lensler Öneriliyor

Kontakt lenslerle denize girerken yüzücü gözlükleri kullanmak, genel göz sağlığı açısından önemlidir. Eğer kontakt lenslerle suya girildiyse, o lens hemen çıkarılmalıdır. Kontak lensle ilişkilendirilen enfeksiyonlar ciddi sonuçlara yol açabilir, bu nedenle temkinli olunmalıdır.

Güneş Gözlüğü Kullanımı Önemli!

Güneş gözlükleri, alerji ve göz kuruluğunu önlemekte önemli rol oynar. UV ışınlarının göz sağlığı üzerindeki zararlarını önlemek için %100 UV korumalı güneş gözlüklerini tercih etmelisiniz. Ayrıca güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde dışarı çıkmaktan kaçınmak ve başınızı bir şapka ile korumak da faydalı olacaktır.

Klima Kullanımına Dikkat!

Özellikle yaz aylarında sık kullanılan klimalar, göz kuruluğuna ve mikroplara neden olabilir. Göz kuruluğundan muzdarip olanlar ve kontakt lens kullananlar bu durumdan daha fazla etkilenebilir. Klimaların temizliğine dikkat edilmeli, ortam arada sırada havalandırılmalı ve gözleri nemli tutmak için suni gözyaşı damlaları kullanılmalıdır. Ayrıca, klimaların devamlı açık tutulması göz kuruluğunu artırabilir, bu nedenle dikkatli olunmalıdır. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Related Posts

Küçük bir hata büyük sorunlara yol açabilir! Yazın spor yaparken bu 5 yanlıştan kaçının

Yaz aylarında havaların ısınmasıyla birlikte açık hava aktivitelerine olan ilgi artıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Safa Gürsoy, yaz sporlarında en sık yapılan 5 yanlışı anlattı, yazın spor yaralanmalarına karşı alınabilecek önlemleri sıraladı.

Bilinçsizce yapılan spor aktiviteleri kalp krizi riskini artırıyor

Yozgat Şehir Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. İmam Günay, özellikle gençler arasında yaygınlaşan halı saha maçlarının ciddi sağlık riskleri doğurabileceği uyarısında bulundu. Isınma yapılmadan, sağlık kontrolü olmadan gerçekleştirilen yoğun egzersizlerin kalp krizi riskini artırabileceğini belirten Günay, “Bilinçsizce yapılan halı saha maçları ölümle sonuçlanabiliyor. Bu nedenle spor öncesi mutlaka kardiyolojik muayene yapılmalı” dedi.

Prof. Dr. Korkut: Yaz enfeksiyonlarında en büyük bulaş kaynağı ellerimiz

Prof. Dr. Korkut: Yaz enfeksiyonlarında en büyük bulaş kaynağı ellerimiz

Kalp hastalıklarına karşı sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme önerisi

Medicana Zincirlikuyu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Mustafa Can, beslenme alışkanlıklarının kalp ve damar sağlığı üzerinde önemli etkileri olduğunu belirtti.

Kahvaltıda yiyenin zekası tavan yapıyor! Çinlilerin sırrı, Karatay’ın favorisi, süper besin

Sağlıklı beslenme denince akla gelen ilk isimlerden biri olan Prof. Dr. Canan Karatay, yıllardır beslenme alışkanlıklarımız konusunda ezber bozan önerileriyle dikkat çekiyor. Kendisi, yaşına rağmen dinç ve sağlıklı bir yaşam sürmesiyle de söylediklerinin en büyük kanıtı. Peki, Canan Karatay’ın kahvaltı önerileri neler?

İdeal kilo kaybı haftada 0.5-1 kg olmalı! Mevsimsel avantajları iyi değerlendirin

Yaz mevsimi sadece doğanın değil, bedenimizin de canlandığı bir dönem olarak karşımıza çıkıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik yazın sağlıklı kilo vermeyi kolaylaştıran 6 etkeni anlattı.